Barometru gratuit de climat în echipe agile
De la starea de bine la performanța în muncă
CUVINTE CHEIE: ECHIPE AGILE, CLIMAT ORGANIZAȚIONAL, STARE DE BINE, PERFORMANȚĂ
Cultura organizațională este “modelul de așteptări de bază pe care un anume grup l-a inventat, descoperit sau dezvoltat în cursul procesului de învățare a rezolvării problemelor de adaptare externă și integrare internă și care a funcționat îndeajuns de bine pentru a fi considerat valid și, ca urmare, va fi prezentat noilor membri ca modul corect de a înțelege, gândi și simți în relație cu respectivele probleme.”
Schein, Edgar H., Organizational Culture and Leadership, 1992, p. 373-374
1. Cui se adresează?
Raportul este util pentru echipe de software development care folosesc în activitatea lor o abordare Agile, oricare ar fi vechimea echipei sau nivelul de maturitate Agile.
Rolurile care pot beneficia cel mai mult de informațiile din raport, pe lângă echipe, sunt:
- Scrum masteri
- Team leaderi
- Product manageri
- Manageri HR
2. Ce măsoară barometrul?
Raportul măsoară climatul organizațional al echipei, comportamente agile, precum și:
- starea de bine (well-being)
- implicarea în muncă (work engagement)
- echilibrul muncă / viață privată (work-life balance)
- performanța percepută, atât la nivel individual, cât și la nivel de echipă
Măsurarea culturii organizaționale se face folosind un instrument dezvoltat specific pentru echipe Agile. De asemenea, pentru măsurarea tuturor celorlalte dimensiuni psihometrice se folosesc instrumente de actualitate folosite în domeniul psihologiei organizaționale la nivel mondial, adaptate la populația românească.
Toate instrumentele au fost dezvoltate după principii științifice și au fost validate în ceea ce privește consistența internă și fidelitatea.
3. Ce obținem?
Concret, veți obține un raport gratuit care va cuprinde:
- rezultatele statistice despre climatul organizațional Agile și interpretarea acestora.
- recomandări menite să ajute atât echipa, cât și managementul / leadership-ul echipei.
- raportul per organizație, dacă participă mai multe echipe.
De asemenea, puteți beneficia de o întâlnire gratuită de debrief în care:
- clarificăm rezultatele raportului și interpretarea acestora
- identificăm eventuale acțiuni viitoare pe care echipa și organizația le pot face în procesul lor de continuous improvement, făcând legătura cu abordarea Agile.
Informațiile cuantificabile despre unde se află echipa în parcursul ei Agile pot fi un punct de plecare înspre identificarea eventualelor puncte problematice cu care echipa se confruntă și care merită adresate pe viitor și a aspectelor care funcționează optim pentru a fi conștientizate, păstrate și dezvoltate în viitor.
4. Cum putem participa?
4.1. Cum se face înscrierea?
Înscrierea se face folosind formularul:
www.boldisteanu.ro/climat-echipe-agile-inscriere/
După înscriere vă vom contacta pentru confirmare și veți primi câte un link de participare pentru fiecare echipă.
4.2. Ce presupune participarea la studiu?
Colectarea datelor se face ușor și rapid prin completarea individuală a unui chestionar online de către toți membrii echipei, indiferent de specializare (programatori, testeri, analiști de business, etc.).
Durata de completare este în jur de 15 minute pentru fiecare participant, iar chestionarul se adresează persoanelor care vorbesc fluent limba română.
4.3. Care este politica de confidențialitate?
Toate datele colectate sunt confidențiale și vor fi anonimizate înainte de prelucrare. De asemenea, participarea organizațiilor, respectiv a echipelor sunt la rândul lor confidențiale. Rapoartele întocmite nu vor conține date prin care respondenții individuali să poată fi identificați.
5. Studiu național
În contextul actual (schimbări aduse de pandemie, quiet quitting, quiet firing, restructurări și disponibilizări) considerăm importantă realizarea unui studiu la nivel național care să poată furniza informații utile, fundamentate științific despre climatul organizațional în echipele agile.
Ne propunem să analizăm legătura dintre comportamentele agile ale echipelor și mai multe constructe legate de starea de bine a membrilor lor, precum și performanța în muncă. De asemenea, vom studia comparativ influența modului de lucru al membrilor echipei (de la birou / hibrid / de acasă) asupra acestor dimensiuni.
Datele colectate la nivelul echipelor vor fi agregate la nivel național. Echipele care participă la studiu pot primi și un raport comparativ al rezultatelor lor cu lotul complet, la finalul studiului.
Vă puteți înscrie pentru a primi rezultatele studiului general chiar și fără să participați:
www.boldisteanu.ro/climat-echipe-agile-abonare/
Studiu realizat de Cristian Boldișteanu
Cristian Boldișteanu este trainer Agile, de leadership și comunicare și oferă atât sesiuni și programe de training interne, cât și open.
El ajută profesioniștii, echipele și organizațiile să lucreze mai eficient, concentrându-se pe abilitățile și expertiza lor, pentru ca acestea să își poată îmbunătăți procesele și interacțiunile.
În calitate de consultant în dezvoltarea afacerilor și organizațională, își folosește experiența profesională și managerială pentru a-și ajuta clienții să-și identifice și să-și atingă obiectivele.