Comunitate, reziliență urbană și artere verzi/albastre ale orașului

Dezvoltarea durabilă și sănătoasă e un concept care poate părea străin în țara noastră la momentul prezent. Tocmai de aceea am participat din curiozitate la câteva întâlniri ale inițiativei Resilience Lab Timișoara.

Teodora și Loredana, cofondatoarele acestui grup au facilitat întâlnirea unor oameni din domenii conexe dar diverse, interesați de conceptul de rezilieță urbană. Tema mi se pare fascinantă și rezonează cu conceptul anti-fragile descris de Nicholas Nassim Taleb.

Iată că din acest laborator, la doar trei luni de la prima întâlnire, la sfârșitul lui martie, se pornește primul proiect, The Healing Grid Workshops. Seria de ateliere abordează tema canalelor ecologice ale Timișoarei într-un mod participativ și multidisciplinar și își propune să promoveze și să valorifice coridoarele ecologice atât prin acțiuni bottom-up de conștientizare, cât și top-down prin implicarea administrației locale și, în final, propunerea de modificări legislative.

La început reziliența urbană mă ducea cu gândul la cum putem rezista traficului infernal, cum putem face mai eficient slalom cu bicicleta printre mașini, stâlpi și concetățeni pe pistele prea rare de biciclete, sau cum să uităm haosul și cheltuiala excesivă pe semafoare în Timișoara.

Deși benzile pentru mașini se înmulțesc, în totală antiteză cu ce se întâmplă în orașele civilizate, iată o inițiativă care contribuie la o viață mai sănătoasă și la o dezvoltare urbană sustenabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.