Solution Focus Coaching și Agile

SOL World CEE

Am fost plăcut surprins la primele întâniri de organizare pentru SOL World CEE să aflu despre specialiști la intersecția dintre agile și Solution Focus. SOL World CEE, în traducere neoficială „Conferința de Solution Focus Coaching din Europa Centrală și de Est” va avea loc între 1 și 3 noiembrie la Timișoara.

Petra Müller-Demary, inițiatoarea conferinței de la București din 2016 și a celei de la Timișoara mi i-a prezentat pe Roy Marriott  și Ian Peatey. Am discutat într-un video call despre experiențele noastre cu agile și ce contribuții poate avea Solution-Focused Coaching într-un mediu agile.

Peer Coaching Group

Apoi am participat la 2 video conferințe ale unui grup de peer coaching și dezvoltare SF din Germania, Elveția și Austria cu care am povestit despre experiența mea agile „din tranșee”. Acolo l-am cunoscut și pe Klaus Schenck care va prezenta la Timișoara chiar pe tema „SF meets Agile„.

Sper să reușim să creăm la nivel local în cadrul grupului Solution Focus în Timișoara ce am avut plăcerea să cunosc în acest grup de sharing.

Grupul Solution Focus și Agile

Azi dimineață am avut o discuție cu practicieni SF din mai multe țări despre asta, cu experiență în ambele domenii.

O concluzie interesantă ce a reieșit este faptul că un coach Solution-Focused care lucrează cu echipe, persoane sau organizații agile are nevoie să fie familiar cu conceptele și vocabularul agile pentru a putea înțelege contextul și pentru a avea credibilitate.

De asemenea, agile coaches pot beneficia în urma unei formări Solution Focus.

Dacă aveți experiență în ambele domenii și doriți să vă alăturați conversației, vă încurajez să vă veniți în grupului Solution Focus and Agile inițiat de Roy.

Solution Cafe

În următoarea perioadă doresc să organizez câteva evenimente gratuite Solution Cafe pentru a promova conferința din toamnă. Dacă vă interesează să aflați când se întâmplă vă invit să vă înscrieți la newsletter.

Ce v-ar interesa să aflați despre Solution Focus și Agile? Ce experiențe aveți legate de ele?

Photo by Paul Skorupskas on Unsplash

Comunitate, reziliență urbană și artere verzi/albastre ale orașului

Dezvoltarea durabilă și sănătoasă e un concept care poate părea străin în țara noastră la momentul prezent. Tocmai de aceea am participat din curiozitate la câteva întâlniri ale inițiativei Resilience Lab Timișoara.

Teodora și Loredana, cofondatoarele acestui grup au facilitat întâlnirea unor oameni din domenii conexe dar diverse, interesați de conceptul de rezilieță urbană. Tema mi se pare fascinantă și rezonează cu conceptul anti-fragile descris de Nicholas Nassim Taleb.

Iată că din acest laborator, la doar trei luni de la prima întâlnire, la sfârșitul lui martie, se pornește primul proiect, The Healing Grid Workshops. Seria de ateliere abordează tema canalelor ecologice ale Timișoarei într-un mod participativ și multidisciplinar și își propune să promoveze și să valorifice coridoarele ecologice atât prin acțiuni bottom-up de conștientizare, cât și top-down prin implicarea administrației locale și, în final, propunerea de modificări legislative.

La început reziliența urbană mă ducea cu gândul la cum putem rezista traficului infernal, cum putem face mai eficient slalom cu bicicleta printre mașini, stâlpi și concetățeni pe pistele prea rare de biciclete, sau cum să uităm haosul și cheltuiala excesivă pe semafoare în Timișoara.

Deși benzile pentru mașini se înmulțesc, în totală antiteză cu ce se întâmplă în orașele civilizate, iată o inițiativă care contribuie la o viață mai sănătoasă și la o dezvoltare urbană sustenabilă.

De ce să participăm la întâlnirile comunităților locale

Azi am participat împreună cu câțiva colegi pasionați de Solution-Focused coaching la o întâlnire foarte faină în care am discutat subiecte legate de comunitatea locală de coaching, activitatea de coach, certificare și ne-am propus proiecte viitoare comune.

Îmi place tipul ăsta de întâlnire și când am ocazia particip la meetup-uri pe diverse teme, de la hobby la întâlniri tehnice. Iată de ce cred că e util să participăm la întâlniri ale comunităților locale:

1. Informații

De multe ori participăm la o întâlnire pentru că ne atrage subiectul prezentat și ne dorim să aflăm mai multe despre el. De obicei persoanele care prezintă la o întâlnire sunt pasionate de subiectul respectiv și au un focus pe el de ceva timp. Astfel putem afla despre noi surse de informație, evenimente, publicații, cărți, autori și alte subiecte interesante.

Dacă ai cunoștințe despre subiectul discutat poți avea prezentări sau contribuții valoroase pentru ceilalți participanți.

2. Interacțiune

Crearea unei rețele personale sau profesionale de contacte e un alt motiv pentru care merită să participăm la astfel de întâlniri. Din astfel de contacte se pot naște multe oportunități.

De multe ori găsim interese complementare, întâlniri organizate de firme sau alte organizații interesate de a recruta sau a colabora cu specialiști dintr-un anumit domeniu, ceea ce poate fi o oportunitate de a te face cunoscut sau de a vedea ce se caută pe piață.

Să ne reconectăm la oameni cunoscuți e de multe ori plăcut și interesant, aflăm noutăți despre activitatea și interesele lor.

3. Autocunoaștere

Ne dăm seama mai bine dacă ne place un subiect sau un domeniu nou pe care vrem să-l abordăm cunoscând oameni din domeniu.

Dacă pentru o perioadă nu am activat într-un anumit domeniu și dorim să ne reconectăm la el, poate fi o bună oportunitate de a-l redescoperi prin a participa la o întâlnire. Ne vom aminti ce ne-a atras la el într-un mod natural.

E de asemenea valoros să ne calibrăm nivelul și cunoștințele și să ne poziționăm mai realist legat de subiect.


Unde găsim astfel de întâlniri? Meetup.com, evenimente Facebook, grupuri Facebook, spații de cowork, asociații, afișiere, alte site-uri, etc.

Nu găsești un grup local pe o temă care te interesează? Preia inițiativa și organizează o întâlnire!

Am participat cu plăcere în ultimul timp la următoarele întâlniri:

Photo by Kevin Curtis on Unsplash